Ieder woensdagnamiddag om 14u gaan we stappen, een rustige wandeling van +/- 10km.
De 4de zondag van de maand is wandelzondag. De begeleider zorgt voor een onspannende wandeling van +/- 18km.
De meer gevorderden onder ons kunnen aansluiten bij de Gr-stappers, die elke 2de zondag van de maand een pittige wandeling doen van +/-27km. Diegene die het rustig willen houden kunnen elke eerste vrijdag van de maand mee voor een wandeling van 5km.
Van april tot midden september wordt er ook gefietst. Fietszondagen van ongeveer 70km aan een gemoedelijk tempo.
Daarnaast organiseren we tevens meerdaagse fiets- en wandelactiviteiten, weekendactiviteiten, clubavonden en nog zoveel meer. U leest er alles over in onze jaarlijkse infofolder via deze link.
De natuurvrienden Oostende is een feitelijke vereniging die als plaatselijke afdeling aangesloten is bij ATB-De Natuurvrienden vzw en S-sport//Recreas.
Het doel van de vereniging is :
- actieve recreatie te bevorderen
- het sociaal en zacht toerisme te bevorderen
- de natuur- en milieubescherming te propageren en te ondersteunen
- de algemene vorming van haar leden te bevorderen door de organisatie van cultuurverrijkende vrijetijdsbesteding.
Maandelijks publiceren de Natuurvrienden Oostende hun ledenblad "De Zeester" waarin de activiteiten verslagen en aangekondigd worden.
Tevens is onze vereniging erkend door de Sportraad Oostende.
Een kort lesje geschiedenis over de Arbeiders Toeristen Bond De Natuurvrienden
De Natuurvrienden bestaan al sinds 1895, wanneer de organisatie werd opgericht in het Oostenrijkse Wenen.
In maart 1895 plaatste Georg Schmiedl, een socialist, vrije denker en leerkracht, een oproep in de Weense arbeiderskrant voor natuur-enthousiastelingen om een toeristengroep op te richten. Hier kwamen een dertigtal mensen op af en op 28 maart 1895 ontstonden de Naturfreunde.
Het doel van deze organisatie was om arbeiders naar de natuur te trekken. Om hen weg te halen uit hun bekrompen behuizing, uit de rokende fabrieken en tavernes, en betaalbare avonturen in de natuur aan te bieden voor iedereen.
De sociale visie van De Natuurvrienden vinden we terug in onze leuze “Berg Vrij”. Hetgeen betekent dat de natuur, en meer bepaald de bergen, toegankelijk moeten zijn voor ieder mens, van elke klasse en elke stand. Deze ingesteldheid vinden we ook terug in ons logo : twee handen ineen geslagen met op de achtergrond een alpenroos. Deze bloem vind je overal in de Alpen en is beschikbaar voor iedereen.
Omdat de arbeiders niet welkom waren in de huizen van de Alpiene Clubs, welke door hun hoge prijzen enkel toegankelijk waren voor mensen van een hogere stand, begon men met het bouwen van natuurvriendenhuizen. Het eerste huis werd geopend in 1907 in de Stubai Alpen.
Na verloop van tijd werden er steeds meer huizen gebouwd , hetgeen leidde tot de oprichting van de Internationale Natuurvrienden. De eerste Belgische natuurvriendenafdeling werd gevormd in 1927.
De Oostendse afdeling van De Natuurvrienden werd opgericht in 1937. Met een 25-tal leden begon men een bescheiden activiteit die langzaam groeide, doch pas na WOII tot volle ontplooiing kwam.
Naar aanleiding van 35-jaar ATB Oostende werd op 23 september 1972 het natuurvriendenmonument in ’t Bosje onthuld . Dit monument is te bezichtigen op de parking Bosweg langs de Groendreef.